Preskočite na glavni sadržaj

Festival o pravima djece

Festival o pravima djece
Festival o pravima djece održava se od 18. do 21. studenoga. U Muzeju suvremene umjetnosti održava se izložba fotografija i digitalnih ilustracija djece i mladih, pod nazivom Tko sam ja? / Tko smo mi?, a u kinima CineStar filmovi i video stvaralaštvo djece i mladih iz Hrvatske i svijeta.
vrijeme: 18.11.2010.
mjesto: Zagreb
url: http://www.festivalopravimadjece.org
Ovogodišnji Festival o pravima djece u cijelosti je posvećen stvaralaštvu djece i mladih, te naročito njegovu utjecaju na promjene u društvu… i one koje se tiču djece i njihovih prava, ali i one koje se tiču života i međuljudskih odnosa uopće.

Prve riječi koje padaju na pamet kada razmišljamo o radu djece, te općenito o jeziku ili izričaju djece i mladih u usporedbi s onim svijeta odraslih je najvjerojatnije iskrenost. Ili nevinost. Ili jednostavnost. Ili čistoća. Ili neposrednost. Ako na ovaj način opišemo jedno umjetničko djelo odnosno jedan stvaralački rad, automatski mu pripisujemo veliku vrijednost, nešto što je uistinu teško postići bez obzira koliko vještina, znanja i volje stajalo iza uloženog napora.

Možda je upravo ovo jedno od područja u kojima se skriva snaga dječjeg stvaralaštva, činjenica da jasno čujemo poruku, opustimo se, vjerujemo i ukažemo povjerenje autoru izrečenoga ili prikazanoga djelića stvarnosti…

S jedne strane radovi iz stvaralaštva djece poluče fascinantne rezultate kada odraslima govore o svijetu u kojem ti isti odrasli žive, dok s druge strane poticanje djece da u kontinuitetu i kroz cijelo svoje odrastanje ostanu u stalnom, prijateljskom i poticajnom odnosu s vlastitom kreativnošću od primarne je važnosti za razvoj djece i mladih. Svi to znamo, no nije naodmet da se s vremena na vrijeme podsjetimo... Nama je veliko zadovoljstvo sudjelovati u tim procesima. Stoga i tema ovogodišnjeg Festivala. Dječje stvaralaštvo.