Preskočite na glavni sadržaj

Kuća za pisce - Hiža od besid u Istri

Kuća za pisce - Hiža od besid novo je istarsko kulturno mjesto namijenjeno književnim okupljanjima, tribinama, književnim večerima, ugošćivanju domaćih i stranih pisaca, prevoditelja i drugih koji se bave književnim stvaralaštvom, najavili su na konferenciji za novinare predstavnici Upravnog odbora i Programskog vijeća tog projekta.
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://www.ceska-beseda-zg.hr/hr/
Kuća se nalazi na Buraju, starom dijelu grada Pazina koji je zaštićen kao spomenik kulture. Atraktivnosti položaja pridonosi to što je nadomak srednjovjekovnog Kaštela, iznad ponora Pazinske jame.

Upraviteljica Kuće za pisce Iva Ciceran podsjetila je da je obnova Kuće za pisce počela 2007., a dovršena 2009., kad je i svečano otvorena. Kuća ima prizemni prostor za javne namjene, književne večeri, predavanje i slično te garsonijeru na katu predviđenu za smještaj gostiju. Prvi gost u kući, kazala je Ciceran, bio je pisac Robert Perišić, a nakon njega Maja Vidmar, Zoltan Medve, Milan Rakovac, Renato Baretić i drugi. Nakana je Kuće za pisce, slične europskim književnim kućama, postati mjesto susreta i događanja ne samo u Istri već i u cijeloj regiji, najavila je, dodavši kako ta kuća želi dati priliku za gostovanje i predstavljanje manje poznatim piscima.

Idućih godina plan je, rečeno je, više se programski otvarati za autore s Balkana, Mediterana i srednje Europe te se na taj način uključiti u mrežu gradova književnosti. Preko stipendijskih boravaka planiraju se ugostiti strani autori, ali i poticati hrvatski da sudjeluju u sličnim projektima u regiji.
Projekt je podupro i predsjednik Hrvatskog društva pisaca Velimir Visković, najavivši suradnju s HDP-om i nove programe.
 
Kuću za pisce osnovali su i financirali Istarska županija i grad Pazin, a povjerena je na upravljanje pazinskoj Gradskoj knjižnici.
(Hina)