Preskočite na glavni sadržaj

Tribina o Robertu Aueru

Prigodom velike retrospektivne izložbe, u četvrtak, 4. studenog, u 19 sati, u prostoru izložbe na prvom katu Galerije Klovićevi dvori održat će se stručni skup o životu i djelu Robera Auera ( 1873. – 1952.). Moderatorice su Irena Kraševac i Petra Senjanović.
vrijeme: 04.11.2010. 19,00
mjesto: Zagreb; Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4
url: http://www.galerijaklovic.hr/
Raspravom i razgovorom nastojat će se obuhvatiti nekoliko važnih segmenata vezanih uz ličnost i opus ovoga slikara, koji se ne odnose samo i isključivo na slikarstvo i problematiku vezanu uz obradu jednog umjetnika, u ovome slučaju lika i djela Roberta Auera, već se mogu primijeniti i na srodne primjere iz hrvatske povijesti umjetnosti i muzeološke prakse općenito.

Auer je stvarao u iznimno značajnom povijesnom razdoblju, a njegovo djelovanje u okviru generacije slikara koja je inaugurirala hrvatsko moderno slikarstvo sublimira niz problema koji se pojavljuju u pristupu većini umjetnika toga razdoblja; najčešća nedostupnost djela koja se nalaze u privatnome vlasništvu, prijeko potrebna revalorizacija uvriježenih stajališta o slikarstvu eklekticizma (akademizma, idealnog realizma, historicizma itd.), nedostatnost primjera inovacijskih postupaka, pokušaj konkretiziranja morfoloških oblika simbolizma ili secesije i teškoća njihova definiranja upravo zbog prirode stila. I na kraju sudbina pronađenih i novootkrivenih djela nakon završetka retrospektive te eventualna mogućnost otkupa, za fundus nadležne muzejske ili galerijske ustanove.
 
U razgovoru o Robertu Aueru obuhvatiti će se slijedeće tematske cjeline:

1. Auer i umjetnost njegova doba. Pozicioniranje Auerova slikarstva u odnosu na kontekst hrvatske i europske umjetnosti u razdoblju s kraja 19. i početka 20. stoljeća
2. Recepcija i kritičko sagledavanje Auerove umjetnosti u današnje doba
3. Auerov obol stilskim pravcima historicizma, simbolizma i secesije te art deco-a
4. Auerov životopis kao neispričana priča nekadašnjeg Zagreba
5. Okrnjenost retrospektivnog pregleda – problem donacije Matilde Auer Strossmayerovoj galeriji starih majstora HAZU
6. Sudbina Auerovih djela nakon retrospektive, mogućnost i potreba novih akvizicija za funduse muzeja. Odnos prema remek djelima (ne samo Auerovim) u  privatnim zbirkama.