Preskočite na glavni sadržaj

Filmovi Adnana Softića u Vukovaru

U Hrvatskom domu Vukovar, u sklopu programa Petak u Ružički,  29. listopada, u 20 sati, prikazuju se dva rada Adnana Softića: video 'Ground control' i film 'Luk – Onion – Zwiebel'. Ulaz je slobodan.
vrijeme: 29.10.2010. 20,00
mjesto: Zagreb, Croatia
Adnan Softić rođen je 1975. u Sarajevu. U Hamburgu je završio je Akademiju likovnih umjetnosti. Bavi se glazbom, radi glazbu i video za kazalište, audio i video instalacije. Snimio je pet videa i filmova. Svoje radove prezentira već više od 10 godina, a samo u 2010. sudjelovao je na Sarajevo film festivalu te na internacionalnim festivalima kratkog filma u njemačkim gradovima Hamburg i Oberhausen te u brazilskom Belo Horizonteu.

'Ground control' je 12-minutni video. Prije deset godina autor, odrastao u Bosni, snimio je fiktivnu dokumentaciju o navodnim zločinima njegovog oca i krivici koju nosi majka. Sada nadodaje jedan iznenađujući epilog, koji kao historijski eho na potisnutu prošlost podsjeća.

'Luk – Onion – Zwiebel' je film u trajanju 70-ak minuta. Jedan čistač promatra svoje suradnike bez da ih je ikad vidio. Njegov sin se boji provalnika koji ne postoji. Njihov prijatelj susreće reinkarniranu Janis Joplin koju na razuman način pokušava da pošalje natrag na onaj svijet.
Sa ovim filmom sam htio da pronađem jednu ambivalentnu tačku sa koje čovjek više ne može biti siguran kako se stvari u stvari razvijaju i razvijati mogu. Bez raspleta se krug ne da zatvoriti, pa makar on i ličio na jedan krug." (A.S.)