Preskočite na glavni sadržaj

Zagrebački plesni centar – 2 premijere

Zagrebački plesni centar – 2 premijere
Plešimedo, Zagrebački plesni ansambl i Plesna kompanija Masa, u suradnji sa Hipp-om, predstavljaju premijeru plesnih minijatura. 'Ofelija' i 'Randevu' na programu su u Zagrebačkog plesnog centra u četvrtak, 14. listopada, s početkom u 20 sati.
vrijeme: 14.10.2010.
mjesto: Zagreb; Zagrebački plesni centar, Ilica 10
url: http://plesnicentar.info
Predstava 'Ofelija'
- koncept: Zrinka Lukčec-Kiko i Saša Božić;
- koreografija i izvedba: Zrinka Lukčec-Kiko;
- dramaturški savjetnik: Saša Božić;
- zvuk: Saša Božić i Damir Šimunović;
- korištena glazba: Lou Reed: Good bye ladies.

Renomirana plesna umjetnica, dobitnica Nagrade hrvatskog glumišta Zrinka Lukčec-Kiko u svojoj prvoj samostalnoj koreografiji bavi se pitanjem ženskog identiteta i njegovog kazališnog samouprizorenja. Ofelija, jedan od najpoznatijih ženskih likova dramske literature, tek je okidač za meditaciju o plesu, razlici između plesnog tijela i karkatera koji izranja, u plesu se uprizoruje. Zrinka Lukčec ne reprezentira dvojbeni lik iz Shakespearova komada, već se inspirira množinom njegovih obrada: od glazbenih do likovnih. Različiti, često disparatni citati Ofelije služe kao okidač za plesnu meditaciju o  enigmatičnoj prirodi čina izvedbe same. Ofelija postavlja pitanje o povezanosti plesa sa činom gledanja te problematičnosti ženskog identiteta i njegove realizacije u relaciji sa muškim zbog hijerarhije koja implicitno obilježava taj odnos.

Udrugu plešimedo osnovala je 2005. profesionalna plesna umjetnica  Zrinka Lukčec-Kiko sa ciljem edukacije i produkcije u polju suvremenog plesa. Od tada udruga je permanentno prisutna na zagrebačkoj plesnoj sceni producirajući sljedeće projekte: Tekući tjedan, In between, This foolish things ,Ffinal countdown i Podijeljeni objekt. Za rad udruge značajan je rad podjednako i sa amaterima i profesionalnim plesnim umjetnicima, koji je produkt radioničkog principa i eksperimentiranja sa ustaljenim izvođačkim obrascima.

Predstava 'Randevu'
- koncept, koreografija i izvedba: Aleksandra Mišić i Ognjen Vučinić;
- glazba: Timbaland, Dizajn rasvjete: Mario Vnučec;
- produkcija: plesna kompanija MASA i ZPA;

25 godina... prijateljstvo, podrška, razumijevanje, tolerancija, provokacija, suosjećanje, energija, seksualnost, drama, smijeh, sloboda, odvojenost, zajedništvo, promjena, konstanta, ustrajnost, hrabrost, ljepota, snaga, razigranost, zrelost, Ljubav!

Svoje prve plesne korake zajednički su započeli u Puli u baletnom studiju i godinama plesali u amaterskim kazališnim predstavama. Daljnju edukaciju nastavili su i Hrvatskoj i inozemstvu na plesnim školama i sa mnogim pedagozima i koreografima (Laban London, Impulstanz, Ismael Ivo, Rasmus Olme, Iztok Kovač, Karen Levi, Robert Hylton, Francesco Scavetta, Rob List, Damien Jalet, Laura Aris … i mnogi drugi.) Kroz karijeru radili su zajedno i odvojeno. Plesali su u mnogim projektima i predstavama. Oboje su dio ZPA , on od 2000.g, a ona od 2009.g. Rade i samostalne koreografije i predstave. Osnivači su plesne kompanije MASA.

Zajedno su dobili Nagradu kritike na Festivalu koreografskih minijatura.Također on je nagrađen Nagradom Hrvatskog glumišta za najboljeg plesača 2006.g, a ona nagradom za Najperspektivnijeg koreografa Hrvatske 2004.g.