Preskočite na glavni sadržaj

Mostar Sevdah Reunion u Tvornici kulture

Koncert skupine Mostar Sevdah Reunion, 'Hommage to Ljiljana Buttler', održava se u petak, 8. listopada, u zagrebačkoj Tvornici kulture. Koncert počinje u 21 sat.
vrijeme: 08.10.2010. 21,00
mjesto: Lyon, France
url: http://www.sensinterdits.org/spip.php?article21
Mostar Sevdah Reunion je izuzetna grupa umjetnika koji dijele istu strast. Neki bi mogli reći da žive zbog sevdaha i da bi on mogao biti jedini uzrok njihova postojanja....

Na zagrebačkom koncertu, 08.10. u Tvornici kulture, Mostar Sevdah Reunion će izvoditi program pod nazivom 'Hommage to Ljiljana Buttler'. Ove godine u svibnju Ljiljana Buttler je planirala evropsku turneju na kojoj bi promovirala svoj novi album 'Smrznute ruže' (Sanil Records), koji je dobio vrlo visoke ocjene glazbene kritike. Ali, na žalost svih prijatelja te njezine publike Ljiljana Buttler je preminula krajem travnja.

Kao hommage Velikoj dami Gypsy Blues-a, kako su je nazivali, prijatelji i suradnici iz Mostar Sevdah Reunion-a odlučili su cijelu ovu godinu (2010.g.) izvoditi specijalni repertoar koji se sastoji od nekih od najboljih pjesama koje su i prije znali izvoditi zajedno sa Ljiljanom Buttler.




Line up
Nermin Alukić - gitara, vokal
Milić Petrović - gitara
Senad Trnovac - bubnjevi
Marko Jakovljević - bas
Vanja Radoje - violina
Sandi Duraković – gitara

Priča počinje 1993 kada je Dragi Šestić, producent i osnivač benda, snimio audiocassette s nekoliko pjesama koje je distribuirao u limitiranoj seriji među svojim prijateljima. Oni su bili u vrijeme rata na Balkanu, a razlog za snimanje je bio samo bijeg od stvarnosti i pokušaj da se na jedan trenutak zaborave svi zločini i patnje. Zatim, dali su obećanje da se 'cijeli svijet će znati za sevdah' jednog dana kada rat dođe do kraja. On je ispunio obećanje i snimio svoj prvi album 1998.

Album 'Mostar Sevdah Reunion' je snimljen u Mostaru, a bend nije prestao fascinirati publiku gdje god su se pojavili. Raznolikosti u glazbenoj pozadini i pojedinačne virtuoznosti u kolektivnom koji nikada nastupili su u dvije identične gaže u redu ih čini jedinstvenima na međunarodnoj World Music sceni. Rad i snimka s Šabanom Bajramovićem 'A Gypsy Legend', Ljiljanom Buttler 'Majka ciganske duše', Esmom Redzepovom 'Kraljica Cigana', Bobanom Markovićem, Naat Veliov i Amirom, namjeravaju pokazati različitost balkanske glazbe i dati poštivanje najboljim i beskompromisnim autorima prave ciganske glazbe.

Od 2007.g. kultni band, Mostar Sevdah Reunion na turneji je sa albumom Cafe Sevdah.