Preskočite na glavni sadržaj

Nina Kurtela - osvojila nagradu Henkel Art.Award

Nina Kurtela, mlada umjetnica iz Hrvatske, osvojila je nagradu Henkel Art.Award. Young Artist's Prize CEE, nagradu za mlade umjetnike s područja Srednje i istočne Europe. Ovu nagradu tvrtka Henkel dodjeljuje svake godine uz glavnu Henkel Art.Award. nagradu kako bi pomogla mladim talentiranim umjetnicima. Za svoj umjetnički rad Nina je uz priznanje osvojila i nagradu od 2000 eura.
url: http://www.henkel.hr

Tom prigodom Nina je izjavila: 'Ugodno sam iznenađena i velika mi je čast primiti nagradu Henkel Art.Award. Ova će nagrada zasigurno utjecati na moj rad i bit će veliki poticaj za daljnji napredak.'

Nina Kurtela, koja živi i stvara na relaciji Zagreb – Berlin, svojim umjetničkim opusom obuhvaća vizualnu umjetnost, video, performanse, suvremeni ples i koreografiju. Dodijeljena nagrada dodatna je potvrda već do sad ostvarenom uspjehu mlade umjetnice koja se može podičiti mnogobrojnim nagradama, među kojima se posebno ističu 'Rektorova nagrada' (godina 2005./2006.) za samostalnu izložbu pod nazivom Sretan rođendan te Essl Award koju je osvojila 2007 za svoj performans i instalaciju Autoshow. Sadašnji i budući poklonici umjetničkog opusa Nine Kurtele moći će uskoro uživati i u filmu Transformers koji će biti premijerno prikazan 4.listopada. Nadalje, u Galeriji Vladimir Nazor 9. listopada bit će otvorenje Ninine samostalne izložbe koja će biti svojevrsni Happening.

Kompanija Henkel Central Eastern Europe (Henkel CEE) od 2002. godine u suradnji s KulturKontakt Austrija sponzorira Henkel Art.Award. Tijekom godina, umjetnici iz 31 zemlje Srednje i istočne Europe i Srednje Azije pozvani su da predaju svoje umjetničke radove. 2009. godine sklopljena je suradnja s Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien (Muzej modern umjetnosti – MUMOK). Kao rezultat toga, pobjednik će također moći organizirati samostalnu izložbu svojih radova u MUMOK-u.

 



Uz odabir najboljeg mladog umjetnika na području Srednje i istočne Europe, međunarodni žiri stručnjaka birao je finaliste glavnog natječaja Henkel Art.Award. 2010. Od ukupno 1060 umjetničkih radova predanih na natječaj, članovi žirija odabrali su pet nominiranih koji će imati priliku osvojiti Henkel Art.Award. 2010. 'Iznenadilo me mnoštvo i raznolikost umjetničkih izražaja i medija mladih avangardnih umjetnika iz Srednje i istočne Europe. Sretna sam što Henkel CEE, KulturKontakt Austrija i MUMOK doprinose promociji umjetnika koji se trebaju dokazati kao i onih koji su se već istaknuli svojim radom u ovoj regiji', izjavila je Karola Kraus direktorica MUMOK-a i predsjednica žirija. Uz Karolu Kraus žiri sačinjavaju i Maria Vassileva, glavna kustosica u City Art Gallery u Sofiji (Bugarska), Juraj Carny, kustos i vlasnik galerije u Bratislavi (Slovačka), Dorota Monkiewicz, zamjenica direktora Muzeja Suvremene Umjetnosti u Breslau (Poljska) i Basak Senova Muratoglu, nezavisni kustos u Turskoj.

Pet mladih umjetnika, koji imaju mogućnost osvojiti novčanu nagradu u iznosu od 7000 eura, izložbu u njihovoj domovini i samostalnu izložbu u MUMOK-u su Pavel Braila (Moldavija), Maksymilian Cieslak (Poljska), Tao G. Vrhovec Sambolec (Slovenija), Özlem Sulak (Turska) i Gergely Hory (Mađarska). Pobjednik natječaja biti će objavljen na svečanoj ceremoniji koja će se održati u Hofstallungen (Imperial Stables) MUMOK-a u Beču 25. studenog 2010. godine.  

Kompanija Henkel CEE također dodijelila je i nagradu za mladog umjetnika iz Austrije, koja također iznosi 2000 eura. Ove godine nagradu je osvojila Susanna Flock. 'Na ovaj način ne želimo samo promovirati brojne mlade talentirane umjetnike s područja likovne umjetnosti u Srednjoj i Istočnoj Europi, već i iz Austrije', rekao je Günter Thumser, predsjednik kompanije Henkel CEE, izražavajući svoje zadovoljstvo velikim odazivom.