Preskočite na glavni sadržaj

Lala Raščić - Prokleta brana

U nedjelju, 26. rujna, u Sarajevu, BiH, počinje niz od 4 javna događanja u sklopu novog projekta 'Prokleta brana' umjetnice Lale Raščić.
vrijeme: 26.09.2010.
mjesto: Sarajevo, BiH; Prokleta brana, Zvono, Hamdije Kreševljakovića 17
url: http://prokletabrana.net

Godina je 2027. Tarik je mladi inženjer, Merima je njegova ljuba. Stanovnike Lukavca će spasiti od poplave ako emitiraju radio dramu 'Katastrofa' iz 2000. godine. Junaci i vile, ljubav i distopija, rijeke i jezera, brane i tvornice, BH i EU, epska geografija i usmena tradicija. Romansa iz budućnosti se gradi ovdje.

Projekt Lale Raščić 'Prokleta brana' polazi od stvarnog događaja emitiranja radio drame 'Katastrofa' koja je u bosanskom mjestu Lukavcu izazvalo efekt Rata svjetova Orsona Wellesa. Motiv poplave provlači se kroz narativ nastao na temelju istraživanja stvarnih lokacija i događaja u regiji, a prikupljeni materijali i priče sabiru se u umjetničke objekte, video instalacije, zvučne zapise, blog i performanse, sastavnice ovog modularnog projekta. Narativne strategije koje umjetnica koristi u svom radu, u radu Prokleta brana oslanjaju se na bosansko-hercegovačku tradiciju oralne književnosti, te proučivši tradicionalne forme umjetnica priča fantastičnu ljubavnu priču s društveno-političkim konotacijama.

 


Serija javnih događanja koja će se održati u Sarajevu, Beogradu, Banja Luci i Zagrebu započinje premijernim izvođenjem epsko - lirskog narativa u okviru trodnevne serije izvedbi 3 proklete utopije: 3 narativna performansa. U skladu s tradicijom usmenog pripovijedanja, priča se mijenja pri svakom novom izvođenju, pritom slijedeći razvoj narativa kroz gradove. Kulminacija projekta 'Prokleta brana' bit će zagrebačka izložba koja će u multimedijalnoj instalaciji objediniti sve elemente ovog 'projekta u nastanku'.

- 26.09., 20h - 3 proklete utopije: 'Prokleta brana', Zvono, Hamdije Kreševljakovića 17Sarajevo
- 19.10., 19h Kolos, Delta i Europolis: 'Prokleta brana', Mali klub Akademija, Rajićeva 10, Beograd
- 30.10. – 'Where Everything is Yet to Happen', SpaPort, Banja Luka
- 16. -20.11., 20h – 'Prokleta brana', Pogon Jedinstvo,Trnjanski nasip bb