Preskočite na glavni sadržaj

Virtualna izložba o Ivani Brlić-Mažuranić na stranicama KGZ-a

U povodu obljetnice smrti velike hrvatske književnice Ivane Brlić Mažuranić, Knjižnice grada Zagreba objavljuju virtualnu izložbu posvećenu njenom životu i djelu.
url: http://www.kgz.hr

Izložbu je, na temelju izložbe na posterima, koju su 2004. godine priredile Ranka Javor, voditeljica Hrvatskog centra za dječju knjigu, Zdenka Sviben, koordinatorica Informativno-posudbenog odjela Gradske knjižnice i Ismena Meić, koordinatorica nakladništva i webmaster, priredila Ismena Meić u suradnji s tvrtkom ArhivPro d.o.o.

Izložba na posterima, koja je u povodu 130. obljetnice rođenja Ivane Brlić Mažuranić bila postavljena u Gradskoj knjižnici u Zagrebu, izazvala je veliko zanimanje te je, prevedena na engleski i ruski jezik, postavljena iste godine i na hrvatskom štandu na Sajmu knjiga u Frankfurtu.

 



Zahvaljujući dopuštenju Odsjeka za povijest književnosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te nakladničke kuće ALT F4 d.o.o.-Bulaja naklada, čija je građa uz građu iz zbirki Knjižnica grada Zagreba korištena za izložbu, sadržaj putem mrežnih stranica Knjižnica grada Zagreba predstavljamo široj zainteresiranoj javnosti.

Vjerujemo da će porodične fotografije i podaci o obitelji, kao i podaci o djelima koja su prevedena na brojne jezike i koja su bila izazov poznatim slikarima i ilustratorima, biti zanimljive ne samo djeci i mladima koji i danas rado čitaju njezine knjige, već i brojnim poklonicima i proučavateljima njezinog djela u zemlji i inozemstvu.

Podsjećamo da zainteresirani posjetitelji mogu pristupiti i cjelovitim tekstovima njenih digitaliziranih djela Čudnovate zgode Šegrta Hlapića i Škola i praznici, koje su Knjižnice grada Zagreba digitalizirale u sklopu projekta Digitalizirana zagrebačka baština.