Preskočite na glavni sadržaj

Komemoracija u spomen Marije Gattin

U povodu smrti Marije Gattin, kustosice i više dokumentaristice, Muzej suvremene umjetnosti priređuje komemoraciju koja će se održat u četvrtak, 23. rujna, u 14 sati u dvorani Gorgona.
vrijeme: 23.09.2010. 14,00
mjesto: Zagreb, MSU - Dvorana Gorgona, Avenija Dubrovnik 17
Na komemorativnom skupu govorit će dr. Leonida Kovač i dr. Matko Meštrović, teoretičari umjetnosti, Marina Viculin, viša kustosica, Jadranka Vinterhalter, muzejska savjetnica i Igor Kuduz, umjetnik.
Marija Gattin preminula je u subotu 11. rujna.

Nakon završenog studija povijesti umjetnosti i talijanskog jezika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1984, zaposlila se u Muzeju suvremene umjetnosti kao kustosica zadužena za dokumentaciju i knjižnicu, da bi postala voditeljicom Odjela dokumentacije i istraživanja 2000. Prema novom ustroju, od 2007. Marija Gattin bila je voditeljica Informacijsko dokumentacijskog odjela MSU-a. Zahvaljujući stručnosti i zalaganju kolegice Gattin, dokumentacija i likovni arhiv MSU-a razvili su se u najjače dokumentacijsko središte među našim muzejsko-galerijskim ustanovama, s bazama podataka o suvremenoj hrvatskoj, ali i stranoj umjetnosti i pojedinim umjetnicima
 
Marija Gattin realizirala je nekoliko autorskih izložbenih projekata, od kojih je posebno značajna izložba 'Gorgona, gorgonsko, gorgonaško', u sklopu 47. venecijanskog bijenala, 1997. Nastavljajući istraživanje fenomena grupe Gorgona i pojedinih njezinih autora, za HTV je kao scenaristica pripremila dokumentarni film o Josipu Vaništi, 2000, u suradnji s redateljicom Ljiljanom Jojić. Autorica je monografije 'Gorgona / Protokol dostavljanja' misliobjavljene 2002. u izdanju MSU-a.
Istražujući suvremenu umjetnost i građu iz muzejske dokumentacije, započinje suradnju na projektu 'Nove tendencije'i 'Bit International', koji je rezultirao izložbama prikazanim u Neue Galerie u Grazu, 2007. i ZKM-u Karlsruheu, 2008. kruna tog projekta je upravo objavljena knjiga 'A little known story about the movement, a magazine and the computer's arrival in art: New Tendencies and Bit International 1961-1973', u izdanju MIT Pressa koju Marija Gattin potpisuje kao suurednica.
Pratila je recentni rad naših likovnih umjetnika te je kustosica i suautorica nekolicine izložbi koje su održane u Muzeju suvremene umjetnosti, među kojima ističemo 'Ispričati priču', 2001., 'Tomislav Gotovac: Speaking of Pictures', 2003. Bila je članica Hrvatske nacionalne sekcije AICA.