Preskočite na glavni sadržaj

Filatelistička izložba Croatica 2010 Zagreb

U Tehničkom muzeju danas je otvorena nacionalna filatelistička izložba natjecateljskog karaktera, pod nazivom Croatica 2010 Zagreb, kojom se obilježava 70. obljetnica osnivanja Hrvatskog filatelističkog saveza. Izložba traje do 19. rujna.
vrijeme: 09.09.2010.
mjesto: Ljubljana, Slovenija
url: http://www.mglc-lj.si/eng/index-bienale.htm
Izloženo je više od 20.000 poštanskih maraka iz svih dijelova svijeta, a posjetitelji imaju jedinstvenu priliku vidjeti i Black Penny, prvu ljepljivu poštansku marku uvedenu u Velikoj Britaniji 1. svibnja 1840. kao redovito sredstvo plaćanja poštanske usluge. Ta je marka, s likom britanske kraljice Viktorije, vrlo vrijedna i tražena na kolekcionarskom tržištu.

Na izložbi se, među ostalim, mogu vidjeti i prve poštanske marke korištene 1850. na području današnje Hrvatske, a među izlošcima najraritetnija i najvrjednija je novinska marka za Vojnu Krajinu iz 1868. tiskana u Beču, a od kojih je poznato samo šest sačuvanih primjeraka.

Organizatori su posebno izdvojili i prvu hrvatsku marku koja je izašla 29. studenog 1918. godine. Predsjednik Hrvatskog filatelističkog saveza podsjetio je kako je neovisna Hrvatska svoju prvu poštansku marku dobila 9. rujna 1991. 'Zračna pošta Zagreb-Dubrovnik', a taj je datum ujedno proglašen i danom marke u Hrvatskoj.

Za vrijeme trajanja izložbe u Tehničkom muzeju radi i poštanski ured u kojem će se koristiti posebni žigovi, te će se moći kupiti i različite prigodne marke tiskane u Hrvatskoj. Filatelistički izlošci prikazani su u nekoliko natjecateljskih kategorija: tradicionalna filatelija, poštanska povijest, tematska filatelija, aero i astro-filatelija, poštanske cjeline, maksimafilatelija, biljezi, mladež, otvoreni razred, jednovitrinski razred, filatelistička literatura i razglednice.

Izložbu prati niz događanja među kojima su i predavanja i radionica.

Izložba Croatica 2010 Zagreb nastavak je, kako je rekao Librić, niza velikih filatelističkih izložbi u Hrvatskoj, među kojima su svjetska izložba JUFIZ III. održana 1956., europska regionalna izložba Alpeadriaphila 2004, te jubilarna nacionalna filatelistička izložba Croatica 1907-2007.

U posljednje vrijeme hrvatski filatelisti osvojili su na svjetskim i međunarodnim izložbama brojne medalje, a samo u 2009. godini njih čak 109.

Sudjelovanje na izložbi Croatica 2010 Zagreb ujedno su i kvalifikacije za sudjelovanje na predstojećim međunarodnim izložbama - na svjetskoj izložbi Philanippon 2011 u Japanu, Indipex 2011 u Indiji, te europskoj izložbi Alpe-Adria 2011 Opatija.

(Hina)