Preskočite na glavni sadržaj

Varaždin – najljepša marka 2009. godine

Već trinaestu godinu zaredom Hrvatska pošta provela je izbor najljepše poštanske marke iz prethodne godine. Najljepšom poštanskom markom, izdanoj u 2009. godini, proglašena je prigodna poštanska marka (blok) koja obilježava 800. obljetnicu proglašenja Varaždina slobodnim kraljevskim gradom. Ovaj izbor poslužio je i u humanitarne svrhe.
mjesto: Moldova
url: http://www.oberliht.org.md/
Za razliku od dosadašnjih izbora s isključivo filatelističkim nagradama ove  godine u glasovanje je bila uključena široku javnost uz pomoć Večernjeg lista, koji je priredio i nagradnu igru.


Glasači su mogli izabrati jedno od 38 izdanja poštanskih maraka iz 2009. godine, skupljajući kupone koje je trebalo poslati u omotnici u koju su obvezno morali umetnuti i prethodno kupljenu marku «Međimurje», čija je nominalna vrijednost 3,10 kuna. Izbor najljepše marke u 2009. stoga je imao i humanitarni karakter jer je Hrvatska pošta svaku prispjelu poštansku marku s motivom Međimurja darovala Misijskom uredu Družbe Isusove u Zagrebu za gradnju crkve u Africi.

Prvonagrađena poštanska marka osvojila je 30% glasova. Autor ove jedinstvene marke, Hrvoje Šercar, renomirani zagrebački slikar i grafičar, nije krio zadovoljstvo što je upravo ova marka osvojila srca brojnih glasača: «Izuzetno mi je drago što je baš marka s prikazom grada Varaždina pobijedila jer je za mene Varaždin jedan čudesan grad.» Gospodin Šercar je također osvojio i treće mjesto s prigodnim blokom Zaštita polarnih područja i ledenjaka, a drugo mjesto pripalo je marki s motivom plišanog medvjedića tiskanoj u povodu 50 godina Deklaracije i 20 godina Konvencije o pravima djeteta zagrebačkih dizajnerica Jasne Bolanče Popović i Maje Pauković.

Hrvatske poštanske marke su minijaturna umjetnička djela koja se odlikuju najraznovrsnijim motivima i najvišom kvalitetom umjetničkih rješenja. Upravo zato Hrvatska pošta za svoje marke već godinama dobiva najviša međunarodna priznanja i nagrade uz sjajni odaziv glasača u izboru za najljepšu marku 2009. godine.

(Izvor: Hrvatska pošta)