Preskočite na glavni sadržaj

Svečano otvoren 12. Motovun film festival

Najznačajnija filmska manifestacija koja se održava u središnjoj Istri, 12. Motovun film festival jučer je svečano otvoren na motovunskom trgu.
mjesto: Maastricht, Holland
url: http://www.janvaneyck.nl
Do petka će u sklopu Festivala biti prikazana rekordna 94 filma, od čega 58 dugometražnih iz 34 zemlje sa šest kontinenata, od kojih se 17 natječe za glavnu festivalsku nagradu Propeler Motovuna.

"Ako sve pedantno zbrojimo, dobit ćemo 93 sata i sedam projekcija u svega pet dana", rekao je na svečanosti otvaranja direktor Motovun film festivala Igor Mirković dodavši kako će se do petka održati i četiri izložbe, šest koncerata, 15 filmskih razgovora i, kako je rekao, "stotine susreta na ulicama Motovuna".

Već duga tradicija društvene angažiranosti Festivala bit će prisutna i u ovogodišnjem programu, u kojem će naglasak biti na kritici korupcije. Ovogodišnja zemlja partner Motovun film festivala je Slovenija te će se stoga svakodnevno u kinu "Bauer" prikazati jedno od ponajboljih ostvarenja slovenske kinematografije.

Istarski župan Ivan Jakovčić je na otvorenju rekao kako postoji stotinu načina na koje se može uživati u Istri a najbolji je pred posjetiteljima ovog festivala - "pet dana prepunih filmova, pet dana na vjerojatno najzabavnijem malom festivalu na svijetu".

Posjetitelje je večeras pozdravio i načelnik općine Motovun Slobodan Vugrinec, koji je istaknuo kako su nakon sedam godina obnovljene motovunske zidine i to, ponajprije, zahvaljujući posjetiteljima koji su pohodili Festival, kao i Ministarstvu kulture.

Motovun će do petka pohoditi i cijenjeni filmaši iz svijeta i regije, između ostalih Pythonovac Terry Jones, britanski rock dokumentarist Julien Temple te rumunjski filmaš Razvan Radulescu.

Nakon svečanosti otvaranja prikazan je francuski film "U početku" redatelja Xaviera Giannolija a potom film Danila Šerbedžije "72 dana".

(Hina)