Preskočite na glavni sadržaj

Play Ionesco i Pjerin Teatra M&M u Lazaretima

Dubrovačke praizvedbe predstava Play Ionesco i Pjerin Teatra M&M održat će se u Art radionici Lazareti 16. i 17. srpnja s početkom u 22 sata.
vrijeme: 16.07.2010.
mjesto: China
url: http://www.hdpisaca.org/
Prema Ionescovoj drami Instrukcija i drugim tekstovima Eugènea Ionesca te knjizi Ionesco Claudea Abastada

Predstava Teatra M&M Play Ionesco  realizirana je u suradnji studenata i studentica Filozofskoga fakulteta, Fakulteta elektrotehnike i računarstva te Arhitektonskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (na probama u Forumu Studentskoga centra) i autorica  predstave i projekta, voditeljica Teatra M&M, profesorica Mire Muhoberac i Vesne Muhoberac, koje potpisuju ideju, režiju i dramaturgiju. Ionescov avangardni tekst i cijeli Ionescov teatar tzv. apsurda na začudan način govore o mogućnostima i nemogućnostima stjecanja znanja iz prirodnih i humanističkih znanosti; matematike, materinskoga i stranih jezika i lingvistike, propituju odnose između Profesora/profesora i Učenice/učenice na instrukciji (-ama), poigravaju se smislom, značenjima, semantikom slova, riječi, brojeva.

U trenutku kad su ocjene svim učenicima i učenicama već zaključene, kad je državna matura iza maturanata i maturantica, kad su riješeni i dijelovi razredbenih ispita i dočekana željna i željena mjesta na različitim fakultetima, a studenti i studentice položili ispite i svi, i profesori i profesorice i roditelji i roditeljice i ravnatelji i ravnateljice škola i dekani i dekanice fakulteta i učenici i učenice i studenti i studentice, vjerojatno i rektor, napokon dočekali ljeto (osim onih koji/koje i ljeti moraju na instrukcije/lekcije), sigurno će v(n)am biti zanimljivo pogledati jednu pomaknutiju i neobičniju instrukciju i čuti i vidjeti koliko je zapravo 4 – 3, shvatiti da su svi jezici zapravo isti i(li) doznati kako brzo steći doktorat.

U predstavi glume studenti i studentice druge godine različitih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji su bili učenici V. gimnazije u Zagrebu i koji već sa svojom profesoricom i razrednicom i redateljicom dosadašnjih predstava Vesnom Muhoberac imaju iza sebe nekoliko dobrih predstava (Muze na novogodišnjem koncertu, Ionescove Stolice, Alan Ford – epizoda Hamlet, Play Dundo /prema Držićevoj komediji Dundo Maroje/) i zanimljivih gostovanja (Zadar, Novigrad, Dubrovnik, Vukovar, Siena, Sanremo....), priznanja (Lidrano....) i nagrada (tri puta prvo mjesto na Svjetskom festivalu kreativnosti u Sanremu i ružičasti Delfin....).

Art radionica Lazareti, 17. 07. 2010. u 21 h
PJERIN
rekonstrukcija fragmentarno sačuvane drame Marina Držića

Teatar M&M i Studentska glumačka družina Lukrecija
Petra Glavor – Iva Milićević – Ivana Vilović

Pjerin
Prema našim spoznajama ovo je prvi znanstveni i umjetnički, istraživački rad koji se bavi problematikom potpune rekonstrukcije izgubljene i nepotpune drame Marina Držića. Rekonstrukciju dramskih situacija, zapleta, karaktera dramskih osoba, postavljanje dramskih situacija vremenski i prostorno u Držićev renesansni Dubrovnik temeljimo isključivo na istraživanju djela i  jezika kojim je pisao Marin Držić. Cilj nam je bio potpuno rekonstruirati fragmentarno sačuvanu  komediju Pjerin.

U 18. stoljeću dum Đuro Matijašević ispisao je nekoliko desetaka rečenica Držićeve gotovo potpuno izgubljene komedije Pjerin. Dramske osobe rekonstruirale smo prema Držićevim dramskim osobama. Matijaševićev prijepis Držićevih razasutih rečenica pretvorile smo u držićevsku komediju od pet činova s prologom i epilogom, na Držićevu idiolektu, tj. dubrovačkom idiomu hrvatskoga jezika 16. stoljeća.

Za ovu su rekonstrukciju 2008. godine tadašnje studentice kroatistike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Petra Glavor, Iva Milićević i Ivana Vilović sa svojom mentoricom i profesoricom Mirom Muhoberac dobile Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu za najbolji rad u područu humanističkih znanosti. Sve su autorice Dubrovkinje.

Kazališna profesionalka Mira Muhoberac kao dramaturginja i redateljica angažirala je članice Studentske glumačke družine Lukrecija, autorice rekonstrukcije Pjerina, kao glumice u predstavi Pjerin (koje su, uz Elizu Bertone, sudjelovale i u nastanku i realizaciji predstave Lukrecija, također ovjenčane Rektorovom nagadom 2008., za tekst i predstavu). Pridružila im je jednoga studenta Pravnoga fakulteta, jednoga učenika Pete gimnazije u Zagrebu i trojicu studenata glume sa zagrebačke Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Tako je nastala druga premijera Teatra M&M, predstava Pjerin, koja je 3. srpnja 2010. u zagrebačkom Kazalištu Trešnja doživjela praizvedbu. To je bila i praizvedba rekonstrukcije Držićeve komedije Pjerin i njezino prvo izvođenje nakon pola tisućljeća. Dočekana je stalnim smijehom na otvorenoj pozornici i srdačnim odobravanjem u publici te završnim ovacijama. Prvu reprizu Pjerin će imati u Art radionici Lazareti, u Dubrovniku, 17. srpnja 2010., s početkom u 22 sata. Na taj će se način Pjerin, komedija o dvojici braće blizanaca koji se ne poznaju, ponovno vratiti Držiću i Dubrovniku.      

O Teatru M&M
Teatar M&M osnovale su 2010. godine Mira Muhoberac i Vesna Muhoberac, koje su ujedno i voditeljice toga kazališta, koje je namijenjeno najviše studentskoj, mladoj publici i mladim glumcima, ali i svim zaljubljenicima u kazalište koje spaja dobar tekst i moderan pristup.