Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Ivana Večenaja u Galeriji Virius

Izložba radova slikara naive Ivana Večenaja pod nazivom Večenajevih pet prstiju otvara se u petak 9. srpnja , u 19 sati u Galeriji Virius, u Zagrebu.
vrijeme: 08.07.2010.
mjesto: Zagreb
url: http://www.hd-naiva.hr/
 Poslovica da se ljudski život i njegov napredak ostvaruju preko deset prstiju, možda se ponajbolje može ilustrirati primjerom velikog slikara naive, jezikoslovca, pjesnikai prozaika te čuvara etnografske baštine, Ivana Večenaja iz Gole. Počevši davnih godina kao daroviti seoski mladac, posvetio se zanatu tkalca, savladao ga i naučio vještinu kombinatorike: kako slagati uzorke, boje, šare, kako satkati kompaktnu, nepoderivu cjelinu, koja je k tome i uporabna i lijepa...

Tu će umješnost i jednom stečeno znanje primjeniti i kad se primi svojih izvornih umjetničkih alatki: pera i tuša, kista i boje, pastele i papira. Premda je djetinjstvo bilo tegobno, u njemu ostaje zapisano kao doba gdje su pohranjene nezaboravne „male stvari i velika veselja“. Osim toga, tu je i ključna figura oca obitelji, u svom patrijarhalnom i neupitnom izdanju: „Bio je moj otac jak i karakteran čovjek, i znam da mu sve dugujem, čak i svoj smisao za slikanje“. To i takvo djetinjstvo, u nadničarskoj obitelji sa šestoro braće, stvorilo je od njega odgovorna čovjeka, realističnu i stabilnu osobu, koja vjeruje u postojanost zemlje i ono što ona čovjeku daje i znači: čak ni u vrijeme najveće slave i blagostanja, Večenaj se neće odreći „grunta“, niti otuđiti dijelove svoga posjeda.

Štoviše, otkupit će i ponovo sazidati staru obiteljsku kuću, pretvorivši je u svojevrsni etno-muzej, a na novom će gazdinstvu, u prostorima bivše štale i gospodarskih zgrada, postaviti reprezentativnu galeriju, pohranivši u nju fundus od najvrednijih radova svoga opusa, poželjan u bilo kojoj velikoj galeriji i metropoli.