Preskočite na glavni sadržaj

Zagreb: izložba "Fotografija u Istri do 1918."

Gostujuća izložba Povijesnog muzeja Istre "Fotografija u Istri do 1918. iz fundusa Zbirke fotografija, negativa i fotografske opreme", kojom se prvi put predstavlja dio fundusa te pulske zbirke, otvara se večeras u Muzeju grada Zagreba.
vrijeme: 08.07.2010.
mjesto: Stuttgart, Croatia
url: http://www.staatstheater.stuttgart.de/orientexpress/
Povijesni muzej Istre iz Pule pripremio je izložbu u povodu obilježavanja 170. obljetnice otkrića fotografije, a autorica koncepcije izložbe je Lana Skuljan.

Po njezinim riječima, Hrvatska je od početka bila ukorak s otkrićem fotografije, a začetci istarske fotografije vežu se uz dvojicu fotografa koji su djelovali 1860-ih, fotografa amatera Luigija Caenazza i začetnika profesionalne fotografije Luigija Mionija.
Specifičnost Istre je mornarička fotografija, jer je svaki profesionalni fotograf, kao civilna osoba, morao dobiti odobrenje za snimanje pulske luke i brodova koje je izdavao Mornarički odsjek pri carskom Ministarstvu rata.

Na prijelazu stoljeća u Puli su djelovali mnogi profesionalni fotografi i atelijeri, a značajan su doprinos dali i neki strani fotografi, među kojima i Alois Beer, carski i kraljevski dvorski fotograf iz Klagenfurta, koji je snimao scene u pulskoj luci i gradu te istarske vedute.

Većina fotografa i atelijera izrađivala je portretne fotografije u formatu posjetnice i kabinet formatu, a svaka je fotografija bila podlijepljena na karton čiji je revers ujedno bio reklama fotografskoga obrta.

Snimale su se i dokumentarno-reportažne te panoramske fotografije, koje danas služe za proučavanje graditeljskog i kulturno-povijesnog naslijeđa istarskih mjesta.

Fotografiju u Istri obilježio je i Fotografski odjel Carskog i kraljevskog Mornaričko-tehničkog odbora u sklopu kojega su nastajale dokumentarno-reportažne fotografije.

Izložba će biti otvorena do 31. kolovoza.

(Hina)