Preskočite na glavni sadržaj

Stari Grad: otvoren 50. festival kazališnih amatera

Svečanim otvaranjem 50. festivala hrvatskih kazališnih amatera (26. - 30. svibnja) na povijesnom Škoru, a koji se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Splitsko-dalmatinske županije, u Starom Gradu na Hvaru započela je godišnja smotra najboljih ostvarenja amaterskih kazališnih skupina u Hrvatskoj.
vrijeme: 26.05.2010.
mjesto: Stari Grad, Hvar
Sudionike Festivala pozdravili su predsjednik AK "Petar Hektorović" Dinko Šepić, gradonačelnica Đurđica Plančić i stručni suradnik Hrvatskog sabora kulture (HSK) Mirko Kovačević, dok je manifestaciju otvorio dožupan Visko Haladić.

U svečanosti otvaranja sudjelovali su Hrvatska gradska glazba, Faroski kantaduri, kazalište i učenik OŠ Bartul Šarlija, te Dramski studio mladih iz Hvara.

"Za trajanja 50. festivala hrvatskih kazališnih amatera istodobno će se održati i 6. međunarodni festival kazališnih amatera 'Jadran 2010.', što znači da će članovi hrvatskih dramskih sekcija i ansambala, isto kao i publika, uz 13 domaćih moći vidjeti dvije izvrsne amaterske predstave iz Slovenije te Bosne i Hercegovine. Manifestaciji na kojoj će nastupiti oko 250 glumaca prethodile su županijske smotre na kojima je odigrano čak 137 različitih predstava, a selektor ovogodišnjeg Festivala je Damir Mađarić, redatelj iz Koprivnice, kazao je Mirko Kovačević.

Dodijeljene su nagrade za najbolju glumicu 47. Festivala u Kastvu Jeleni Mičić, a za najbolju epizodnu žensku ulogu Mariji Plenković, članicama Dramskog studija mladih iz Hvara.
Stari Grad je već tri puta bio domaćin ovakvih festivala, na kojem su u pravilu zastupljeni svi žanrovi od pučkog, preko klasičnog do eksperimentalnog teatra. Od popratnih aktivnosti za kazalištarce će biti upriličeni tematski razgovori, video-projekcije, festivalski bilteni i slično. Stručno povjerenstvo u sastavu - Robert Raponja, kazališni redatelj, Sanja Nikčević, teatrologinja, i Barbara Rocco, glumica, zadnjeg dana Festivala dodijelit će nagrade za najbolju predstavu, režiju, žensku i mušku ulogu, dramski tekst ili prilagodbu, epizodnu žensku i mušku ulogu, te za njegovanje baštine i kazališno istraživanje.

(Hina)