Preskočite na glavni sadržaj

Stripovi Radovana Domagoja Devlića

U utorak, 18. svibnja, u 19 sati, u Galeriji ULUPUH u Zagrebu, otvara se izložba stripova Radovana Domagoja Devlića (1950. – 2000.). Izložba se organizira povodom desetogodišnjice smrti ovog istaknutog strip autora, a traje do 29. svibnja.
mjesto: Zagreb; Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14
url: http://www.ulupuh.hr
Njegovo stvaralaštvo predstavlja sponu između tradicionalnog stripa 60-tih (strip autori okupljeni oko časopisa Plavi vjesnik) i avangardnog stripa 70-tih (grupa Novi kvadrat čiji je bio član). Široj publici najpoznatiji je po grotesknom stripu 'Huljice' kojim je duhovito komentirao aktualnosti svoga vremena, od Univerzijade do Iličkog nebodera i sl. te koji se dvadesetogodišnjim kontinuitetom izlaženja nametnuo kao jedan od najdugovječnijih domaćih geg serijala.

Na području realističnog stripa ostao je zapažen prvenstveno znanstvenofantastičnim stripom 'Machu Picchu' koji slovi kao jedan od najuspješnijih stripova 80-tih. Nakon iznenadne autorove smrti 2000. godine, iza njega je ostao nesređen no bogat opus. Ovom se izložbom predstavlja u širini svoje žanrovske raznovrsnosti. Uz izbor originalnih tabli bit će izložena i originalna strip izdanja i rukopisi.


'Radovan Devlić s uspjehom je djelovao na više umjetničkih područja, no ponajprije je ostao vezan uz strip. U prerano okončanoj karijeri ostvario je značajan opus te se dokazao kao cjelovit pripovjedač na više razina. Kompletan je autor je niza pojedinačnih stripova ali i raskošnih serijala koji izborom tema, dobro postavljenom dramaturgijom te zrelim i suvremenim promišljanjem medija u kojem djeluje, pripadaju samom vrhu domaćeg strip stvaralaštva. Posljednjim započetim projektom Devlić bi ostvario prodor na međunarodno tržište. Razlozi relativno kasnom iskoraku na širu strip scenu leže u njegovoj nedovoljnoj ustrajnosti za pokretanje tog pitanja.

Strip ostavština Radovana Devlića iz istog je razloga ostala nesređenom, vlastitim je nemarom za označavanjem kronologije i dovršavanjem započetih stripova, pa i čuvanjem originala pojedinih stripova, otežao daljnje sistematsko proučavanje građe. Obilježavanjem desetogodišnjice smrti Radovana Devlića, ova je izložba, u svom selektivnom obliku, pokušaj osvrta na raznovrsnost i opseg njegovog strip stvaralaštva i poticaj za budući, svakako zasluženi, sveobuhvatni i kontekstualizirani prikaz rada.' Martina Marić, iz predgovora

Tijekom trajanja izložbe u galeriji će se moći kupiti strip albumi Radovana Domagoja Devlića u izdanju biblioteke Kvadrat: zbirka stripova 'Propuh vremena', strip album 'Machu Picchu' i zbirka stripova 'Rani radovi'.