Književnost na novim medijima


 

Prvi hrvatski hipertekst: Mixal Wenders i ja.
www.attack.hr/hipertekst

U ranoj su fazi digitalizacije teksta promijene tehnologija pisanja najavljivane kao "kraj tiska" i "smrt knjige", iako je knjiga preživjela najavljenu kataklizmu, došlo je do smjeni paradigmi pisanja, ali i čitanja. Tomu svjedoči i ovaj tekst, kao i čitatelj koji ga čita na interaktivnom ekranu.

Nove tehnologije utjecale su i na suvremenu književnost koja danas u velikoj mjeri nastaje na kompjutoru. Iako se tehnologije najčešće pojavljuju kao nevidljivo sredstvo za pisanje, suvremena djela sve češće postaju poligoni hipertekstualnih projekata. Hipertekst, kojeg neki nazivaju i jedinom avangardom današnjice, doživljava svoj procvat u devedesetima kada nastaju i najpoznatija djela. Eksperimentalno nelinearno pisanje okušali su i neki od najpoznatijih suvremenih autora.

Hrvatska književnost danas bitno zaostaje za svjetskim primjerima. Iako se djela hrvatskih književnika sve češće pojavljuju u elektroničkom obliku, ipak prevladava oblik "preslikavanja" tiskanog teksta u digitalni format. Interaktivna ili nelinearna djela počela su se pojavljivati tek krajem devedesetih. Pored nerazvijenosti hrvatske mrežne zajednice, ovakvo stanje je nesumljivo i rezultat odsutnosti institucionalnog bavljenja kulturom na interntetu (ali i nepostojanja kulture interneta). Dok su slični projekti u svijetu često poticani upravo iz akademskih sredina, u nas je čitavo područje cyber kulture i teorije proizašlo iz neinstitucionalne kulture.