Preskočite na glavni sadržaj

200. izvedba predstave 'U posjetu kod gospodina Greena'

Svečana 200. izvedba predstave 'U posjetu kod gospodina Greena' američkoga pisca Jeffa Barona, u produkciji Kazališta Planet Art, održat će se u nedjelju, 4. ožujka, u zagrebačkom Gradskom dramskom kazalištu 'Gavella'.
vrijeme: 04.03.2012. 20 h
mjesto: Zagreb, GDK Gavella, Frankopanska 8-10
url: http://www.gavella.hr

Najizvođeniji suvremeni tekst u svijetu u posljednjih deset godina svoju je hrvatsku praizvedbu imao 25. siječnja 2006. u GDK 'Gavella'.

Duhovita i dirljiva priča koja počinje kao komedija, te se, kako se priča razvija razotkrivajući obiteljske tajne i otvarajući stare rane, pretvara u zanimljivu i potresnu dramu, 'U posjetu kod gospodina Greena' priča je o predrasudama i njihovom nadilaženju.

Priča prati starca i mladića, koje glume Pero Kvrgić i Luka Dragić, posve različitih svjetonazora i iskustava, koji se igrom slučaja nađu prisiljeni na zajedničko druženje. Unatoč početnom nerazumijevanju, pa čak i netrpeljivosti, oni se postupno zbližavaju, dotičući se kroz taj proces raznih tema, među ostalim i teme ljudskih prava, ksenofobije i homofobije.

'Upravo zbog svoje društvene uloge tekst 'U posjetu kod gospodina Greena' ostavlja traga i u širem društvenom kontekstu te u tom smislu već godinama u Hrvatskoj obnaša i važnu društvenu misiju u afirmiranju pozitivnih civilizacijskih vrijednosti', ističe se u najavi 200. izvedbe predstave.

'U posjetu kod gospodina Greena' prvi je kazališni komad Jeffa Barona, preveden na 25 jezika i igran u više od 40 zemalja te u više od 250 produkcija diljem svijeta. Dobitnik je brojnih nagrada, te je u Francuskoj bio predložen za Moliereovu nagradu kao najbolja nova drama, a Baronu je 2001. kao prvom Amerikancu, prvom dramskom piscu i jedinom neeuropskom autoru dodijeljena Europska kulturna nagrada - Kulturpreis Europa.

Predstavu je režirala Aida Bukvić, koja je ujedno birala glazbu, scenograf je Dražen Grubišić, kostimografkinja Đurđa Janeš, svjetlo je oblikovao Olivije Marečić, zvuk Branko Vodeničar, a predstava se izvodi u prijevodu Marka Torjanca. (Hina)